divendres, 3 de setembre del 2010

VEUS diferents i semblants de la nova literatura catalana

Em penso que a partir de la setmana vinent ja es podrà comprar a les llibreries l'antologia VEUS, en la qual un servidor hi apareix juntament amb quaranta autors més. És un recull de textos (contes, fragments de novel·la...) que ha fet l'escriptora Lolita Bosch i que pretén fer d'aparador de la literatura catalana actual.
En principi, és un recull de textos d'escriptors "joves", tot i que amb els meus 36 anys se'm comença a fer difícil acceptar aquesta etiqueta sense inquietar-me. Fa por arribar als 50 i que la gent encara em consideri "jove". Després, de cop i volta, puc convertir-me en un vell decrèpit i em quedaré traumatitzat. Ens hauríem de poder mentalitzar amb alguna etapa intermèdia!
És malaltissa, aquesta obsessió per la joventut. El fenomen cocacola que patim tots: els mateixos joves, que tenen problemes tan rars com no trobar feina o no poder-se emancipar, i per tant no encaixen amb el clixé de tiu lliure, sa i feliç. I ho pateix la resta: ens hem d'arrossegar per la trentena intentant fer veure que encara en tenim vint-i-pocs, hem d'entrar a la quarantena i ens hem de matar fent esport per mantenir el tipus... I a 50 anys encara som joves d'esperit. És això, o convertir-se en un marginat de cabells blancs que no té res d'interessant a oferir i que destorba amb la seva mentalitat caducada. O ets del club guai o pateixes alzheimer i estàs postrat en una cadira de rodes amb la mirada perduda a l'infinit, no hi ha termes mitjos.
En resum: que si algú vol llegir literatura "jove" i fresca, ja pot comprar-se VEUS (o VOCES, perquè també es publica en castellà).
El llibre realment pinta bé: els textos són molt diversos, i per tant, si algun no us convenç, segur que gaudiu del següent. També podeu començar pel mig, tot i que la Lolita s'ha currat un ordre que m'imagino que té la seva raó de ser... Tinc ganes de veure com és aquesta successió de contes i fragments, ha de ser un joc de contrastos divertit.