dilluns, 31 de maig del 2010

Memòria macabre

A la (anti)Ciutat del Sud, els carrers amb noms sinistres recorden fets macabres que grups humans diversos, en diverses parts del món, han comès en moments més o menys recents de la història. Normalment, el sentit comú diu que els noms dels carrers i les places es reserven a persones i gestes memorables per la seva vàlua, per les coses bones que han aportat a la humanitat. Però Ciutat del Sud és una ciutat en negatiu, i per això, allí, s'immortalitzen guerres sagnants i dictadors genocides.
Valgui la següent relació de noms que surten a la novel·la per mantenir presents les atrocitats que s'han comès en el passat, atrocitats sempre lligades a l'acció de grups organitzats de psicòpates àvids de riquesa i poder, i valgui també per tenir-ho present de cares al que ens ve a sobre. El capitalisme entra, ja, en un nou "ajustament". I quan el negocis trontollen, apareixen les guerres. I la pregunta que em faig sovint - i perdoneu-me el mal rotllo que pugui generar- és la següent: si les atrocitats que esmento s'han comès en un context d'abundància de fonts de matèries primes, com poden arribar a ser les que es cometin en un context de disminució d'aquestes? Si tot això ha succeït durant la repartició del pastís, que passarà quan ja només resti acaparar les darreres engrunes?... Quan estic més optimista penso, però, que amb una mica de sort aviat ja no quedarà ni una gota d'energia per organitzar cap guerra... Les guerres també valen diners.

Aquesta és la relació de calamitats (per si algú està avorrit i vol repassar les parts fosques de la humanitat... una afició que no lliga gaire en aquesta "època pop" que vivim)


DISTRICTE 1 - CAMPS DE CONCENTRACIÓDISTRICTE 2 - BATALLESDISTRICTE 3 - MATANCES


DISTRICTE 4- ESQUADRONSDISTRICTE 5 - DICTADORS
Avda. BELZEC

Travessia KOLYMA

Carrer DACHAU


plaça VERDUN

carrer OKINAWA

carrer SOMME

avda. STALINGRAD


carrer URUK

pujada ACOSTA ÑU

carrer KIBUYE 

plaça NANKING


carrer DINAcarrer SUHARTO

passeig LEOPOLD II

avinguda VIDELA

ronda ENVER PASHA

plaça ZEDONG

carrer AMIN

2 comentaris:

pau ha dit...

Hola, m'acabo de llegir el llibre i aquesta característica de la ciutat del sud és una de les que m'ha cridat més l'atenció.

A més a més, vaig entrar en aquest ambient general de calamitats ja a la primera i segona pàgina, i sense conèixer encara el joc que proposaves al lector de fer memòria d'atrocitats.

Les referències són el nom de la carretera, la S-21 i el nom del protagonista Pol... et convido a cercar-ho a la viquipèdia i tindràs una nova correspondència en l'ambient fosc de la trama.

Pau Planas ha dit...

Sí!!!! S-21 és una "calamitat" que no he explicat en aquest post perquè era el nom d'una carretera fora de la ciutat... Tot i que és una de les atrocitats més repugnants comeses en tota la història de la humanitat... I el nom de Pol també hi té relació, efectivament, i a més és un nom molt policial...
M'he deixat també l'explicació dels noms del districte 6... Es tracta de noms d'armes mortíferes, algunes de les quals són de destrucció massiva.
Salut!!